Hel kalkun

Mange vil ikke spise kalkun til højtider, til jul eller andre tidspunkter, mest fordi mange laver kalkunen tør. Her er en opskrift hvor man får en saftig kalkun hver gang.

Ingredienser :

1 stor kalkun ca. 4,5 – 5,0 kg.

2 store løg.

3 almindelige citroner ( gerne usprøjtet / økologiske )

1 pakke smør (f.eks lurpak)

6-8 skiver bacon (enter gris eller kalkun)

Salt og peber.

Fremgangsmåde :

Læg smør i en lille skål, så det kan blive lidt blødt.

Skræl løg og skær dem i kvarte (store både).

Skær citronerne i kvarte (store både).

Tag alle indvolde ud af kalkunen, tag den ene hånd ind under skindet og løsne skindet på brystet via halsen (bare rolig, skindet kan holde til meget), skindet på brystet skal være helt løsnet. Ligeledes fra den anden ende skal man løsne lidt af skindet. Men sørg for at skindet IKKE er løsnet hele vejen igennem.

Stop citronerne og løgene ind i kalkunen, sådan lidt skiftevis.

Løg og citroner er med til at give fugt til kalkunen indefra. Mange vælger at stoppe den med fars, det er en stor fejl, farsen trækker fugten ud af kalkunen, og så bliver den tør.

Det bløde smør blandes med lidt salt og peber, og stoppes ind hvor man har løsnet skindet, men lad en lille smule være tilbage i skålen.

Tag resten af det smør i skålen og gnid det ind på ydersiden af skindet og hele kalkunen.

Så er den klar til første gang i ovnen.

Læg den i en bradepande, kom indvolde ned i bradepanden, hæld en lille smule vand ned til det, så er det lidt til sovsen.

Tænd ovnen på 220 grader, og forvarm den. Når ovnen er klar sættes kalkunen ind i 20 min. dette gør at den får lidt farve.

Efter 20 min tages kalkunen ud af  ovnen, og dæk brystet og evt. lår over med bacon.

Bacon er med til at tilføje fugt til kalkunen samt give lidt ekstra smag til både kalkunen og sovsen.

Så sættes kalkunen igen i ovnen, den skal have 30 minutter for hvert kilo den vejer, så ca. 2,5 timer når den vejer 5 kilo.

Hver gang der er gået 30 minutter, tager man lidt af vandet og hælder over kalkunen.

Når den har stået i den tid den skal, tages kalkunen ud af ovnen, og sættes til at hvile på en spækbræt eller fad, lad den hvile i ca. 20-30 min., tag citroner og løg ud, og så er den klar til udskæring og servering.

Det færdige resultat kom der ikke lige et billede af, da vi skyndte os ind for at spise og glemte at tage billedet.

Velbekomme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udgivet i Hovedretter Etiket: , ,