Urban farming i rækkehushave.

Vi er flyttet i et rækkehus med en lille have, og vi elsker at have en nyttehave, men stadig med en smule blomster. Men i en nyttehave, der går det jo ud på at dyrke en masse man kan spise, og når man ikke har så stor en have i rækkehus, er her et eksempel på hvordan man bedst udnytter haven samtidigt med at man har frihed til at lave om i haven.

Urban farming har vi skrevet om tidligere i en artikel om kolonihave, men denne gang har vi ændret det en lille smule. Vi ville gerne have lidt mere frihed til at rykke rundt på tingene i haven. F.eks så man kan så tingene som man vil have det, men så senere flytte dem alt efter hvor meget sol der er året rundt.

Vi har denne gang valgt at bruge altankasser, de er købt i Bauhaus til 39,95 kr. stykket, til ophænge har vi købe nogle små metalkroge ( 50 stk. til 59,95 kr.( 1 pakke) også i Bauhaus), og for at lave det vedligeholdsfrie har vi valgt at købe en knudekæde til 12,95 kr. pr. meter. også i Bauhaus. Til hver altankasse skal der bruges 2 meters kæde ( 1 meter til hver side) og 2 kroge. Det er selvfølgelig en lidt dyr løsning, men taget i betragtning at en altankasse holder koster 79,95 kr. pr. altankasse, dertil skal der også købes en liste til at sætte dem fast på.

I bunden af hver altankasse har vi boret 3 huller så kasserne ikke står under konstant vand. ( har vi prøvet i vintersæsonen. og alt dør ).

Skruerne er sat op med ca. 50 cm. mellemrum og kæderne er klippet til i 1 meter, altankassen fyldes med jord og det der er sået, bagefter er det nemt at holde kassen midt på kæden og sætte kæden rundt om kassen, altså ned bagom kassen og op foran og slut på krogen igen.

I kasserne har vi sået jordbær, salat, krydderurter, ærter ( kan hænge ned fra kasserne ), vi har også prøvet at så rødbeder og spinat i kasserne, så må vi se hvordan det går med dem.

Det gode ved at så det i kasserne i stedet for på jorden er at man ikke får insekter i kasserne og så er det oppe i en højde man kan holde ud at arbejde i.

Buske og frugttræer har vi valgt at plante i fletkasser, da de matcher vores havebord og stole. I fletkasserne er der poser så de nemmere kan flyttes rundt uden at jorden falder ud. Af samme årsag kan planterne heller ikke slå rødder under kasserne, og når rødderne ikke kan blive større, ja så vokser planterne ikke rigtigt mere og er nemme at holde.

I fletkasserne har vi plantet hindbærbuske, brombærbuske, ribsbuske, æbletræ, pæretræ, ferskentræ og rabarber, for at få lidt kønt at se på, så har vi plantet lidt forårsløg og sommerløg i fletkasserne rundt om træerne.

Ved at lave urban farming på denne måde kan vi flytte på alt som vi vil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udgivet i Haven Etiket: , , ,