Brun kartofler eller sukker kartofler som der også er nogen der kalder dem, er ret nemme at lave og mange elsker dem til julemiddagen.
Men brun kartofler behøver ikke kun serveres til jul, det giver selvfølgelig en lidt julestemning, men de kan spises året rundt til f.eks. flæskesteg eller kalve- / okseculotte.
Ofte serveres de til steg, hvide kartofler og brun sovs.
Ingredienser :
Glaskartofler ( helst de små perlekartofler )
Sukker ( helt almindeligt sukker )
Lidt stegemargarine
Fremgangsmåde :
Hæld vandet fra glaskartoflerne og skyl dem.
Tag en stor stegepande med sliplet og hæld godt med sukker på den, det må gerne dække bunden.
Tænd for varmen på panden på ca. 7 (ikke middel men heller ikke for højt varme).
Når sukkeret begynder at smelte, skru ned på middel varme og når alt sukkeret næsten er smeltet, hælder man kartoflerne over på panden ( pas på, det kan sprøjte med varm sukker når du gør det ).
Nu begynder det at blive en smule klistret sukker, ligesom karamel, så tilsætter du en lille smule stegemargarine, så massen bliver lidt flydende igen, det må endelig ikke blive til karamel for så trækker det ikke ind i kartoflerne, men brænder bare på.
Skru så ned til lav varme, og gå og vend kartoflerne i massen i ca. 30 min til de alle er pæne gyldne / brune.
Så er de klar til servering.
Velbekommen.
( når man hælder de brune kartofler over fra panden og i en skål, er det vigtig at man lige hælder lidt vand og en smule salt op i panden, ellers kan man ikke få sukkermassen af panden når man skal vaske op bagefter).