Hjemmebrygning af øl Egg Cracker påskebryg

Hjemmelavet ? ja det smager meget bedre og man ved altid hvad der er i, lige meget om det er mad eller som her en øl.

Jeg har nu prøvet et par gange at brygge øl og på flere forskellige måder, en hvor man køber den færdige sirup / ekstrakt og putter det op i en gæringstank sammen med gær og lader det stå til det er færdigt (ikke så hjemmelavet), eller som jeg prøvede med min julebryg Rudi rocket fuel på komfuret i en stor gryde.

Men så sad jeg en aften og kiggede på amerikanske side og så at mange af dem brugte en Sous Vide, og tænkte hvorfor ikke ? det på komfuret var meget svært at styre temperaturen, så med en Sous Vide er det nemmere at styre temperaturen og ideen virkede perfekt.

Den øl jeg lavede med denne metode er : Egg Cracker påske øl til 4 liter øl, og som kan købes her Humlecentralen.dk (købte hele sættet med flasker og gærtank) , den all grain pakke kan selvfølgelig også købes mange andre steder fra, men her købte jeg min. Flasker (almindelige ølflasker) og kapsler købte jeg her ved Danish Outdoor hvor de har stort set alt til at lave hjemmelavet mad og drikke. Grunden til at jeg købte mine ølflasker ved Danish Outdoor, er at jeg kan ikke nå at drikke en halv til en hel liter øl til maden, og det er ofte de slags flasker man får med.

Med i pakken fra humlecentralen får man : humle, malt, gær, gærtank og diverse små ting til at brygge og måle med, samt 8 halv liters flasker. Der er også en meget grundig manual med så stort set alle kan finde ud af brygge det. Ekstra udstyr som du skal bruge er en tragt evt. stofbleer til at si, gryder, skeer, og en meget meget stor si (malten fylder helt vildt når det er kogt køb evt. IDEALISK dørslag fra ikea).  Jeg har købt en Sous Vide der kan klare op til 99 grader, og der står godt nok i brugsanvisningen til bryggen at temperaturen skal op på 100 grader, men så fik den bare 20 min mere på 99 grader. Hvis du skal bruge en Sous Vide så SKAL du også bruge et malt net eller et stykke tyl fra Ikea, det er meget billigere og så kan det bare smides ud bagefter.

Ja der er mange forskellige ting der skal bruges, men husk nu på, det meste er jo en engangs investering, flasker og tanke bruger du jo igen.

Nå men jeg fulgte opskriften og da malten i nettet begyndte at trække ind mod Sous Viden så havde jeg set et trick med at sætte en stor hulske ind mellem nettet og Sous viden, så gav det en meget bedre cirkulation i gryden. Og ellers var det bare at følge opskriften til enden.

Da den skulle stå i gærtanken for at gære, skulle den stå ved stuetemperatur og i skygge, så et par viskestykker om, og det var heldigt at vi gjorde det, den boblede nemlig over. Man skal være opmærksom på at der godt kan gå 12-24 timer inden gæringen helt begynder, og så stopper det i løbet af et par dage. I bunden af gærtanken samler sig meget bundfald, og det er helt normalt.

Da vi så skulle have det på flasker, så vælger mange at gøre det gennem tappehanen, men vi vælger altid at tage det fra toppen med en stor øseske, så undgår man en det bundfald med i flaskerne. Desværre så glemte vi at si det over i flaskerne, derfor ligger der stadig lidt bundfald i flaskerne ( ved julebryggen siede vi det over i flaskerne og den blev mere klar uden bundfald ).

Vi valgte at sætte gule kapsler på påskebryggen og røde på julebryggen og mærkaterne lavede vi selv på computeren og printede dem ud og limede dem fast med en almindelig limstift.

Da de havde stået ca. 3 måneder på flaske skulle vi smage. De har en pæn sådan lidt tåget gul farve, lugter ganske godt, og man kan tydeligt smage alle de forskellige former for humle der har været i. De kan varmt anbefales.

God fornøjelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udgivet i Drikkevarer Etiket: , , , , , ,